KIEV

piaţa-kiev-wallpapers_31587_1600x1200

 

Kiev este capitala si cel mai mare oras al Ucrainei. Aici ajung anual aproape 3 milioane de  migranti neinregistrati.

Orasul este un important centru industrial, stiintific si cultural al Europei de Est. Kievul are o infrastructura extinsa, desi destul de veche, considerand declinul economic puternic al Ucrainei in anii 1990. Exista totusi un sistem foarte dezvoltat de transport in comun, incluzand un sistem de metrou – Metroul din Kiev.

Cel care a influentat mult evolutia orasului a fost Vladimir I (958 – 1015). Acesta a extins orasul si a pus bazele structurii sale urbanistice. Tot el a oferit supusilor o religie de stat, ortodoxismul.

In scurta vreme, Kievul a devenit centrul religios al statului rus, in principal datorita cladirilor sale sacre: Catedrala Sf. Sofia, Catedrala Sf. Vladimir, Manastirea Lavra Pecerska (intemeiata in 1051, cea mai veche manastire ruseasca). Din Kiev a inceput crestinarea Rusiei si cultura ortodoxa.

Orasul modern este un amestec de nou si vechi, prezent in tot ce tine de Kiev, de la cladiri si magazine, la insasi locuitorii orasului. In centru veti gasi complexe rezidentiale in stil occidental, cluburi de noapte moderne, restaurante stilate si hoteluri prestigioase. Cladirile istorice sunt renovate – in special pe strada Khreshchatyk si in Piata Independentei – si asteapta vizitatorii. Multe dintre zonele istorice ale Kievului sunt acum intesate de magazine in care puteti gasi obiecte de arta traditionala, piese de cult, carti, jocuri diverse si bijuterii.

Cele mai faimoase cladiri istorice din Kiev sunt Catedrala Sf. Sofia si Kiev Pechersk Lavra, sau Manastirea Pesterilor, aflate si pe lista de patrimoniu mondial UNESCO. Mai remarcam Palatul Mariyinsky, bisericile ortodoxe Sf. Mihail, Sf. Andrei si Sf. Vladimir, precum si Poarta Aurita reconstruita.