LYON

lyon-vedere-de-pe-fourviere_417

 

Lyon este un oras sinonim cu industria matasii si Rezistenta Franceza si are reputatia de “capitala gastronomica a lumii”. Orasul se afla intre raurile Ron si Saone, in sud-vestul Frantei. Aici se afla unele dintre cele mai bune restaurante si bucatari din lume, fiind a doua zona metropolitana ca marime, dupa Paris.

Partea principala a orasului, unde se afla cele mai importante cladiri guvernamentale si muzee, se afla in peninsula Presqu`lle, aflata intre rauri. Pe terenul mai inalt din nord se afla suburbia La Croix-Rousse. Pe malul drept al raului Saone se afla dealul Fourviere, situl orasului roman si fosta suburbie Valse. Pe malul stang sunt fosta suburbie La Guillotiere si districtul Les Brotteaux.

Istoria culinara a inceput in prima jumatate a secolului XX, cand multe familii de burghezi si-au disponibilizat bucatarii. Acestia aveau sa revolutioneze orasul, infiintandu-si propriile restaurante si gatind pentru cei mai pretentiosi demnitari ai acelor timpuri. Pe langa multele restaurante, bistrouri si cafenele, in Lyon se mai gasesc trei mari parcuri, 30 de muzee si nenumarate monumente istorice. In Lyon se afla orchestra faimoasa in lume aintreaga.

Multe personalitati s-au nascut in Lyon, sau au locuit si lucrat aici. Printre acestia se numara doctorul Francois Rabelais, fizicianul A. M. Ampere, scriitorul Antoine St-Exupery, Barthelemy Thimonnier, inventatorul masinii de cusut, Joseph-Marie Jaquard, fratii Montgolfier, care au construit primul balon cu aer cald si fratii Lumiere, inventatorii cinematografului.