MALTA

Malta-vacanta-vara-oferta

Arhipelagul maltez se afla practic in mijlocul Marii Mediterane si consta in trei insule – Malta, Gozo si Comino. Cea din urma este locuita doar de cativa fermieri, insa Malta si Gozo au o istorie de 7.000 de ani, precum si artefacte din perioadele Neolitic, Cupru si Bronz. Datorita monumentelor lasate in urma de culturi si popoare diverse, insulele malteze au fost descrise ca un mare muzeu in aer liber. Puteti urma pasii Sfantului Petru si puteti vedea locul in care cavalerii Sfantului Ioan au aparat Crestinismul. Citadelele medievale, bisericile si palatele in stil baroc va stau la dispozitie.

Istoria nu este unicul punct de atractie pentru vizitatorii care tripleaza numarul locuitorilor Maltei in fiecare vara. Teritoriul cuprinde ape limpezi de culoare albastra, golfuri izolate, plaje cu nisip si sate traditionale, in care au loc petreceri animate.

Principalele atractii turistice

• In Valletta puteti vedea cateva exemplare frumoase de arhitectura baroca in stil maltez. Vizitati si co-catedrala Sf Ioan si palatul ce adaposteste tapiterii create pentru Louis XIV si o colectie extraordinara de armuri.

• Daca mai aveti timp, mai vizitati in Valletta muzeele – Muzeul de Arte Frumoase adapostit intr-un palat din secolul XVIII, biserica Fecioara Izbandelor si Muzeul National de Arheologie.

• In Mdina admirati citadela, unul dintre cele mai frumoase exemple de orase medievale cu ziduri. Un interes special il prezinta Palazzo Falzon in stil normand. Din Piata Bastionului aveti imagini panoramice ale zonei inconjuratoare si a golfului Sf Paul.

• In Rabat vizitati bisericile baroce Sf Paul, catacombele Sf Agatha si vila romana.

• Descoperiti Grota Albastra, locul in care, potrivit legendei, sirenele atrageau marinarii, cu cantecele lor. Patru pesteri reflecta culorile stralucitoare ale coralilor si mineralelor din piatra de calcar. Cel mai bine este sa vizitati Grota Albastra dimineata devreme, cand marea este calma.

• Vizitati situl arheologic de langa Paola – Tarxien cu templul neolitic, Hypogeum, un complex de camere mortuare pe trei nivele, datand de acum 3.000 de ani si Ghar Dalam (pestera intinecata), unde au fost gasite ramasite de specii de pasari si animale disparute astazi.

• In Hagar Qim din sudul insulei puteti vedea un templu neolitic din 3.00 IHr, construit din stanci uriase imbinate si ornate.

• La Marsaxlokk veti descoperi templul lui Juno, folosit de greci ca altar al zeitei fertilitatii.

• In Malta puteti face scufundari de adancime si de suprafata tot anul. Cele mai bune locuri sunt pesterile din nord si locurile in care adancimea marii creste brusc, precum Qawra Point si Cirkewwa. Wied Iz-Zurrieq este un loc bun pentru scufundari noaptea. Pe insula Gozo, unul dintre cele mai spectaculoase locuri este Dwejra Point.

• Cele mai bune plaje de pe coasta de nord se afla in Paradise Bay, Golden Bay, Mellieha Bay, Armier Bay si Ghajn Tuffiejha Bay. Il-Qawra este cunoscuta ca o mare in interiorul continentului, cu o piscina izolata cu ape cristaline si stanci golase.

• Windsurfing este un sport popular pe plajele Mellieha Bay, St Pauls Bay si Bahar Ic-Caghaq.

• Relaxati-va pe insula Comino, foarte putin populata. Principalele atractii sunt cateva golfulete, precum Laguna Albastra. Pesterile Marija sunt excelente pentru scufundari.

• Vizitati comunitatile tipice de pescari precum Marsaxlokk, Birzebbugia si Marsacala, care se intind de-a lungul golfuletelor din capatul sudic al Maltei.

Gastronomie

Mancarea malteza traditionala are o aroma rustica si depinde in mare parte de sezon. Exista cateva componente de baza – multe feluri contin ulei de masline si legume, precum anghinare, rosii, varza, conopida si cartofi. Supele consistente din legume, numite minestra, se regasesc pe toate meniurile restaurantelor.

Maltezii produc un fel de branza numita Gbejniet, din lapte de oaie sau capra. Aceasta este servita ca atare, in bucati rotunde, sau topita, in supe su alte feluri de mancare. Foarte multe feluri malteze contin peste sau alte animal emarine.

Specialitati nationale includ lampuki (placinta cu peste), bragoli (masline cu carne de vita), fenek (carne de iepure gatita in vin). Helwa tat- Tork este un amestec de migdale intregi si zdrobite, servite ca desert.

Istorie

Importanta strategica a Maltei a fost recunoscuta de fenicieni, care au fost si primii ocupanti ai tarii, urmati de greci, cartaginezi si romani. In anul 60 aici a naufragiat vasul apostolului Pavel. Odata cu diviziunea imperiului roman in 395, Malta a revenit estului dominat de Constantinopol. Intre 870 si 1090 Malta a ajuns sub conducerea arabilor. In 1091nobilul normand Roger I a venit in Malta cu o mica armata si i-a alungat pe arabi. Cavalerii Maltezi care au obtinut cele trei insule (Malta, Gozo si Comino) de la Carol V in 1530, au atins apogeul faimei cand au rezistat unui atac al trupelor turcesti in 1565. Napoleon a luat Malta in 1798, insa fortele franceze au fost invinse de cele britanice anul urmator, conducerea britanica fiind confirmata prin Tratatul de la Paris din 1814.

Malta a fost atacata puternic de avioanele germane si italiene in cel de-al doile arazboi mondial, insa nu a fost invadata de fortele Axei. In septembrie 1964 a devenit natiune independenta, iar in decembrie 1974 a devenit republica, ramanand parte a teritoriilor britanice. In 1979, cand s-a incheiat alianta cu Marea Britanie, Malta a incercat sa isi asigure neutralitatea prin acorduri cu alte tari.

Informatii utile

Malta este o tara catolica si petrecerile turistilor sunt tolerate intr-o anumita masura, dar nu sunt vazute cu ochi buni, in special in afara oraselor Sf Julian si Paceville. Punctualitatea nu este un punct forte al maltezilor. Ora locala este GMT +1.

Clima este mediteraneeana, in general calda si uscata. Zilele de iarna pot fi umezi si vantoase sau insorite si uscate, iar verile sunt aproape intotdeauna uscate si fierbinti.