VIENA

karlskirche-viena

Viena, capitala Austriei, are o populatie de 2 milioane de locuitori, este situata in partea de est a tarii si este strabatuta de fluviul Dunarea.

Asezarile de-a lungul Dunarii, in apropiere de Viena de astazi, dateaza din secolul al 5-lea inainte de Hristos.

Acestea au fost de origine celtica , dovada este numele Viena derivat din celticul Vedunia (rau in padure).

Romanii au stabilit o garnizoana la Vindobona in secolul 1 dupa Hristos, resturi ale castrului roman putand fi vazute azi la Hoher Markt si la statia de metrou Stephansplatz.

Viena a inceput sa creasca in importanta in Evul Mediu. A devenit resedinta familiei Babenberg si in 1200 au fost ridicate zidurile cetatii.

Ulterior Viena a devenit capitala Imperiului Habsburgic timp de aproape sapte secole. Trecutul ei imperial este inca vizibil si astazi la Hofburg,

castelul Schoenbrunn, prin cladirile situate de-a lungul cunoscutei Ringstrasse si prin multe alte locuri din oras.

Viena_969

Caderea monarhiei s-a dovedit a fi un punct de cotitura in istoria Vienei. In 1922 Viena a devenit o provincie de sine statatoare in cadrul Austriei.
In 1938 Austria a fost “anexata” la Germania lui Hitler si a incetat sa mai existe ca stat.

Cea mai mare parte din populatia evreiasca a Vienei a fost alungata sau exterminata. Dupa sfarsitul celui de al doilea razboi mondial si dupa 10 ani de ocupatie aliata

Austria si-a recapatat independenta odata cu Tratatul de stat semnat in 1955. Neperturbata de apropierea Cortine de Fier, Viena a continuat sa isi dezvolte rolul sau international in anii razboiului rece.

A devenit un centru al ONU si a fost alesa ca sediu pentru OCDE .
Viena, descrisa de asemenea ca fiind capitala culturala a Europei, este o metropola cu farmec unic, vitalitate si fler.

Viena se mandreste cu o remarcabila infrastructura este curata, sigura si ofera toate conditiile pentru a putea descoperi aceasta parte minunata a Europei.

Afluxul de vizitatori din toata lumea a facut din Viena cea mai populara destinatie turistica urbana din Austria.
Clima Vienei este, in general, moderata si urmareste in mod predictibil cele patru anotimpuri distincte.

Aceasta parte a Austriei (Austria Inferioara) este destul de uscat si influentata de clima Europei continentala.

Vanturile din Europa de Est si Rusia fac ca iernile sa fie in general reci si verile in general calde si uscate.

Temperaturile medii se situeaza vara intre 20 ° C si 30 ° C si iarna sunt in jur de 0 °.

O zi insorita de toamna poate fi spectaculoasa cu frunzele sale viu colorate, cu toate acestea prezenta cetii in acest anotimp se face destul de des simtita.
Viena, un oras romantic si imperial, este un oras de vis pentru oricine.

Plimbari de-a lungul ingustelor stradute medievale sau in pietele imperiale, o vizita la Palatul Schonbrunn sau Palatul Imperial (Hofburg), o plimbare de-a lungul maiestuosului bulevard Ringstrasse, iata numai cateva din posibiliati oferite de acest splendid oras.
Viena, oras al culturii, dispune de o gama vasta de atractii culturale. Fie clasice sau experimentale, teatru, film sau festivaluri de dans, opera sau

opereta, sau expozitii si concerte, evenimentele culturale se inlantuie si intotdeauna exista ceva interesant de descoperit.
Viena, oras al muzicii, a fost sinonima cu muzica de secole si a fost locul in care au trait si compus Mozart, Beethoven, Schubert si Johann Strauss.

Acest patrimoniu muzical a fost pastrat pina in ziua de azi. Filarmonica din Viena este una dintre cele mai renumite orchestre din lume,

Corul Viena Boys se bucura de un triumfator succes oriunde in lume si Conservatorul din Viena a fost locul in care au studiat nenumarate vedete internationale ale muzicii clasice.

Pe linga toate acestea Viena ofera de asemenea o tumultoasa viata muzicala si pentru tinerii mai putin familiarizati cu muzica clasica.
Viena, oras al artei, a produs intotdeauna si protejat artisti renumiti ai lumii.

Pasiunea de colectionari de arta a monarhilor habsburgi a facut din Viena o comoara artistica prin excelenta, palatele Vienei fiind adevarate muzee.

Muzeul de Arte Plastice este unul dintre cele mai mari muzee din lume si adaposteste lucrari de arta de nepretuit.

Arta te insoteste oriunde te vei duce la Viena – chiar unele dintre statiile sale subterane de metrou te uimesc prin eleganta stilului ornamental Jugendstil .

VIENA080409015

Imprejurimi
Pe langa propria frumusete, capitala Austriei ofera turistilor si posibilitatea de a vizita o multime de locuri minunate, care o inconjoara.

Padurea vieneza – o oaza verde care ofera prilejul unei experiente uimitoare a naturii. Dealuri blande despartite de vai accidentate, idilice culturi de vita de vie, paduri linistite si lunci inverzite, tot atatea peisaje care creeaza un mediu impresionant in Padurea vieneza.
In acest paradis natural, comorile culturale aduc la viata istoria Austriei si ii delecteaza pe toti cei insetati de frumusete si cunoastere.

Wachau – Una dintre cele mai frumoase vai din Austria va asteapta sa o descoperiti. In anul 2000, aceasta regiune renumita si pentru vinurile sale, a fost inclusa de catre UNESCO in lista Sit-urilor Mondiale Protejate. Permiteti-va sa fiti rasfatat si inspirat de frumusetea peisajului din jurul Dunarii, asa cum au facut atatia ganditori si artisti in trecut.
Desigur, cele mai populare destinatii din zona sunt manastirile Melk si Goettweig.

Abatia Melk, in germana Stift Melk, este o manastire benedictina si unul dintre cele mai faimoase sit-uri monahale din lume. Ea este situata deasupra orasului Melk, pe un deal stancos cu vedere spre Dunare, la numai 86 Km de Viena, in Austria Inferioara.
Manastirea a fost fondata in 1089, atunci cand Leopold II, Margraf de Austria, a donat unul dintre castelele sale calugarilor benedictini de la manastirea Lambach. O scoala a fost fondata la Melk in secolul al 12-lea si curand biblioteca monahala de aici a devenit renumita pentru colectia sa de manuscrise. “Scriptoriul” manastirii a fost, de asemenea, un loc de importanta majora pentru producerea de manuscrise. In secolul al 15-abatia a devenit centrul miscarii de reforma de la Melk care a revigorat viata monahala din Austria si Germania de Sud.
Impresionanta manastire baroca de azi a fost construita intre anii 1702 si 1736 de catre Jakob Prandtauer. Remarcabile sunt biserica manastirii, cu fresce de Johann Michael Rottmayr, si biblioteca impresionanta, cu nenumarate manuscrise medievale, inclusiv o colectie de manuscrise muzicale renumite si fresce de Paul Troger.
Datorita faimei si staturii sale academice, Melk a reusit sa scape de distrugere in timpul imparatului Iosif al II-lea, atunci cand multe alte manastiri din Austria au fost confiscate si distruse( intre anii 1780 si 1790). Manastirea a reusit sa supravietuiasca si altor amenintari de-a lungul existentei sale, in timpul razboaielor napoleoniene si, de asemenea, in perioada de dupa Anschluss-ul nazist cand scoala si o mare parte din manastire au fost confiscate de catre stat.

Abatia Goettweig, in germana Stift Goettweig, este una dintre comorile arhitecturale din Austria de Jos, inclusa de catre UNESCO in lista Sit-urilor Mondiale Protejate in anul 2000. Manastirea construita in secolul al 18-lea priveste in jos peste Dunare spre orasul Krems an der Donau de la o altitudine de aproximativ 449 de metri deasupra nivelului marii. Manastirea a apartinut Ordinului benedictin inca de la inceputurile sale, in secolul al 11-lea. Abatia este inconjurata de 26 de hectare de vita de vie nobila: Riesling, Pinot noir si Chardonnay.

Krems an der Donau – La iesirea din Wachau, una dintre cele mai frumoase parti ale vaii Dunarii, se afla fermecatorul dublu oras Krems -Stein.
Krems, situat pe malul Dunarii, merita o vizita in orice anotimp! Nu sunt multe orase din Austria, care prezinta o atat de mare varietate de oferte culturale, istorice sau culinare ca atractivul “oras dublu” Krems-Stein. Situat in partea cea mai estica a vaii Wachau, orasul – cu o vechime mai mare de 1000 de ani – impresioneaza vizitatorii cu cladirile istorice din centrul orasului vechi, care au fost declarate Patrimoniu Mondial de catre UNESCO in anul 2000. Bucurati-va de diferitele fatete ale orasului atunci cand mergeti pe jos prin orasul vechi plin de magazine, restaurante si cafenele.
Parcul National Donau-Auen – Situat intre capitalele europene Viena si Bratislava, parcul pastreaza nealterata una dintre ultimele zone umede importante din Europa Centrala. Aici Dunarea curge inca libera si da viata Parcului National. Ea creeaza un habitat natural pentru numeroase animale si plante, dintre care unele sunt specii rare, pe cale de disparitie. Insotiti de ghizi profesionisti, mergand pe jos sau cu barca, vizitatorii au posibilitatea de a cunoaste lumea fascinanta a Dunarii. Noi perspective asupra zonelor umede ale Dunarii si o multime de informatii sunt disponibile la Centrul National Schloss Orth din orasul Orth pe Dunare.

Lacul Neusiedler (Neusiedlersee) si imprejurimile sale formeaza un peisaj unic in inima Europei, care nu numai ca este protejat de legile stricte de conservare a naturii, dar, de asemenea, a fost inclus de catre UNESCO in lista Sit-urilor Mondiale Protejate. Flora si fauna rara, tipice acestei zone, combinate cu interactiunea dintre influentele germanice, slave si fino-ugrice va ofera o experienta unica.
“Marea vieneza” nu este numai un loc de top pentru surferi si amatorii sporturilor acvatice de toate tipurile, este la fel de populara printre ciclisti si turistii iubitori de litoral.

Eisenstadt – Orasul Eisenstadt este dominat de palatul printilor Esterhazy. Atmosfera magnifica a palatului poarta vizitatorii intr-o calatorie fascinanta in lumea familiei Esterhazy. Palatul Esterhazy este un punct de reper si cel mai important monument cultural al provinciei Burgenland. Originile acestuia pot fi urmarite inapoi in timp pina la o cetate gotica din secolul al 13-lea, care a trecut in proprietatea familiei Esterhazy in 1649. In conformitate cu dorinta Printului Paul I de Esterhazy, aceasta a fost transformata intr-un castel baroc, care a ramas resedinta principala a familiei timp de peste 300 de ani. O caracteristica remarcabila a palatului Esterhazy este faptul ca acesta combina splendoarea baroca si austeritatea neo-clasica cu reminiscente ale stilului austriac Biedermeier.
Faima muzicala a palatului este datorata compozitorului Joseph Haydn si salii care ii poarta numele si a carei acustica este printre cele mai frumoase din lume. Palatul Esterhazy ofera vizitatorilor sai o multitudine de prezentari si evenimente culturale, Festivalul Joseph Haydn organizat aici in fiecare an fiind doar unul dintre acestea.
Important centru economic, cultural si politic din fostul Regat Maghiar ,orasul, prin pozitia sa geografica, a reprezentat un punct de intersectie intre Est si Europa de Vest.

Mayerling – Un episod tragic din istoria Austriei a avut loc in acest mic sat, la doar 30 de minute de mers cu masina de la Viena. Printul Rudolf, fiu al imparatului Franz Josef, s-a sinucis aici pe 30 ianuarie 1889 impreuna cu iubita sa Marie Alexandrine von Vetsera. Locul aflat in posesia manastirii Heiligenkreuz din anul 1550 a fost achizitionat in 1886 de catre Printul Rudolf care a construit aici o cabana de vanatoare. Zvonurile din jurul sinuciderii misterioase a printul mostenitor si a iubitei sale persista pana in prezent. Astazi vizitatorii Mayerlingului pot primi informatii cu privire la stadiul actual al cercetarilor privind moartea celor doi aristocrati si pot vedea de asemenea domeniul de vanatoare care a fost transformat mai tarziu intr-o manastire de Carmelite de catre imparatul Franz Joseph.
Mayerling este accesibil de la Viena fie cu masina, fie cu numeroasele companii de turism care ofera excursii la Mayerling.

Atractii turistice


Viena este impartita in 23 de districte: 1 (Innere Stadt) – 2 (Leopoldstadt) – 3 (LandstraYe) – 4 (Wieden) – 5 (Margareten) – 6 (Mariahilf) – 7 (Neubau) – 8 (Josefstadt) – 9 ( Alsergrund) – 10 (Favoriten) – 11 (Simmering) – 12 (Meidling) – 13 (Hietzing) – 14 (Penzing) – 15 (Funfhaus) – 16 (Ottakring) – 17 (Hernals) – 18 (Wahring) – 19 ( Dobling) – 20 (Brigittenau) – 21 (Floridsdorf) – 22 (Donaustadt) – 23 (Liesing).
Primul district, cel central -“Innere Stadt”/”Innenstadt”, este centrul istoric al orasului si este inconjurat de Ringstrasse, un bulevard din secolul al 19-lea, flancat de numeroase cladiri reprezentative. Ringstrasse a fost construit pe locul vechilor ziduri ale cetatii care au alcatuit, pana la distrugerea lor, un cerc interior dublat de catre unul exterior, Guertel. Din acest cartier mai multe drumuri principale se indreapta spre periferia orasului, de exemplu Mariahilferstrasse sau Wienzeile. Cel din urma leaga -“Innere Stadt”, de Palatul Schoenbrunn.
Viena este incadrata de dealurile Padurii Vieneze in vest si – cel putin partile istorice – de catre Dunare in est. Alte repere importante pentru oras sunt Donaukanal si Alte Donau (Dunarea veche) doua vechi brate ale fluviului.
Cele mai renumite atractii ale Vienei, printre multe altele, sunt:
1.) Palatul Schoenbrunn;
2.) Palatul Belvedere & Galeria Nationala;
3.) Museumsquartier – cartierul muzeelor;
4.) Museul de istorie a artei;
5.) Ringstrasse – faimosul bulevard din secolul al 19-lea;
6.) Catedrala Stephansdom;
7.) Hofburg,Trezoreria, Biblioteca Nationala, Albertina;
8.) Opera Nationala & Burgtheater;
9.)Praterul – parcul de distractii.
Palatul Schoenbrunn
Modelat dupa palatulVersailles de langa Paris, Palatul Schoenbrunn a fost construit in forma sa actuala in perioada de glorie a barocului austriac, in secolul al 18-lea, pe parcursul a cateva decenii. Imparateasa Maria Theresia, mama natiunii, a fost prima care a decis sa faca din aceasta fosta cabana de vanatoare resedinta de vara a Habsburgilor. L-a angajat pe arhitectul Johann Bernhard Fischer von Erlach, un maestru al arhitecturii baroce, care a ridicat numeroase constructii in Salzburg si, mai tarziu, in centrul Vienei. Prin urmare Palatul Schonbrunn are toate caracteristicile unui palat baroc: fatade frumoase, gradini ceremonioase si un labirint; o sera ( Orangerie), o gradina zoologica, gradini botanice, facilitati pentru trasuri , apartamente de stat si salide spectacole. Nu e de mirare ca astazi Palatul Schoenbrunn este cel mai vizitat obiectiv turistic din Austria.

Palatul Belvedere & Galeria Nationala
Pe vremuri, in zilele de glorie ale stilului baroc, nobilimea de rang inalt care isi dovedise loialitatea fata de Habsburgi in razboaiele impotriva Imperiului otoman, contra-Reformei sau suprimand razvratirile nationale ale etniilor din imperiu, a putut castiga averi fabuloase intr-un timp destul de scurt. Mai multe familii au preluat bunurile protestantilor, revolutionarilor din Boemia sau au cucerit noi teritorii in Imperiul otoman. Cu toate acestea, nimeni nu s-a imbogatit asa de mult ca legendarul “eliberator al Vienei”, printul Eugeniu de Savoia. Spre sfarsitul razboaielor turcesti, averea sa rivaliza cu cea a medicineid.com Habsburgilor.
Printul a murit fara mostenitori, asa ca numeroasele sale castele, colectiile de arta si de carte, precum si alte bunuri, au revenit statului dupa moartea sa, in 1736. Doua (sau de fapt trei) dintre castele sale au fost in Viena: palatul lui din primul cartier serveste acum ca Minister de Finante si are unul dintre cele mai cunoscute saloane in stil baroc din Austria, proiectat de Fischer von Erlach.
Celelalte doua sunt cladirile gemene ale palatului Belvedere legate intre ele de una dintre cele mai frumoase gradini baroce din tara. Cele doua castele gazduiesc ” Oesterreichische Galerie “, care incearca sa adune intr-un singur loc toate obiectele de arta austriaca din Evul Mediu pana la arta baroca si arta moderna (Biedermeier, impresionism, realism, expresionism si stiluri modern). Aceasta galerie adaposteste cea mai mare colectie Klimt din lume. Belvedere a devenit un simbol national al Austriei in 1955. De la balconul sau cancelarul Leopold Figl a prezentat multimii “Staatsvertrag”, tratatul care consfintea independenta Austriei dupa retragerea fortelor aliate care ocupasera tara dupa al doilea razboi mondial.

MuseumsQuartiers – cartierul muzeelor

MuseumsQuartiers ( “Cartierul Muzeelor”) este cea mai recenta atractie turistica a Vienei. Se intinde pe o impresionanta suprafata de 60.000 de metri patrati si cuprinde numeroase spatii expozitionale. MuseumsQuartier reuneste o serie remarcabila de opere de arta contemporana cat si piese clasice inclusiv cea mai extinsa colectie de lucrari de Schiele, la Muzeul Leopold.
MuseumsQuartier este situat in Messepalast, un fost centru expozitional, unde se aflau mai demult grajdurile imperiale – de unde si splendidul decor baroc cu ornamente de cai pe arcadele celor mai multe porti. Arhitectura contemporana care a permis adaptarea cladirilor istorice la noul lor scop a fost proiectata de Laurids si Manfred Ortner.
Lucrarile de constructie au inceput in aprilie 1998 si cu numai trei ani mai tarziu, MuseumsQuartier a fost deschis. Renovarea a costat uimitoarea suma de doua miliarde de euro.

Museul de istorie a artei (Kunsthistorisches Museum Wien – KHM)

Alaturi de Ermitaj din Sankt-Petersburg, Uffizia din Florenta, Prado din Madrid, Louvre din Paris si Pinakothek din Muenchen, “KHM” se numara printre cele mai frumoase muzee de Arte Plastice din Europa.
KHM contine rezultatul a ceea ce a fost obsesia pentru arta a multor generatii Habsburgice. Habsburgii au fost mari colectionari de opere de arta si au raspandit aceasta pasiune in randul nobilimii de rang inalt din imperiul lor. Astazi, KHM detine a patra cea mai mare colectie de picturi, cea mai mare colectie de papirusuri egiptene, obiecte de arta apartinind culturilor greaca, romana, etrusca si a altor culturi timpurii, precum si colectii de arta din perioada Renasterii, “devotionalia” (arta religioasa), precum si bijuteriile coroanei Sfantului Imperiu Roman de limba germana.

Ringstrasse – renumitul bulevard al Vienei

Ringstrasse, construit in secolul al 19-lea, este cel mai reprezentativ bulevard al Vienei. Ringstrasse a fost construit dupa demolarea zidurilor orasului vechi, in 1860.
Strajuit de cladiri impozante, localuri si cafenele cu delicioase specialitati traditionale, de la cafea la produse de patisserie, bulevardul Ringstrasse este centrul orasului. Nimic nu este mai placut si mai “vienez” aici decat sa va petreceti ore bune la o masuta, inconjurati de prieteni, delectandu-va cu arta culinara vieneza, rasfoind presa din ziua aceea sau pur si simplu privind in jur, pentru a intelege si simti ce inseamna de fapt Viena.

Catedrala Sfantul Stefan din Viena – Wiener Stephansdom

In inima Vienei, in centrul primului district, veti gasi emblema orasului, cea mai mare dintre toate bisericile vieneze, catedrala nationala din Austria: catedrala Sf. Stefan (Stephansdom), numita cu afectiune “Steffl” de catre multi austrieci. Catedrala a supravietuit celor doua asedii turcesti, razboaielor religioase, bombelor franceze in timpul razboaielor napoleoniene si Primului Razboi Mondial, fara a fi prea serios deteriorata. A fost lovita de bombe, in cele din urma, la sfarsitul celui de al doilea razboi mondial si reparata cu ajutorul financiar al tuturor provinciilor din Austria, in scopul de a sublinia importanta catedralei pentru intreaga Austrie. Catedrala de azi este construita in stilul gotic tarziu. Prima biserica de pe actualul loc al catedralei a fost construita in stil roman in jurul anului 1137, dar a ars in 1193. A fost reconstruita in stil gotic timpuriu, dar a ars din nou in 1258. Catedrala de azi a fost construita in jurul anilor 1359 cand Rudolf al IV-a pus piatra de temelie pentru o noua catedrala, care avea menirea de a sublinia rolul de capitala al Vienei; constructia a durat pana la inceputul secolului 20, cand au fost terminate ultimele strane si capele.

Hofburg

Hofburg a fost resedinta imperiala pentru Habsburgi timp de mai multe secole; actuala cladire care poarta numele Hofburg a fost in mare masura construita in secolul al 19-lea.
Hofburg-ul impresioneaza prin aspectul sau extrem de ciudat neavand un centru natural, lucru care arata clar ca acesta a fost remodelat in repetate rinduri, precum si prin arhitectura gigantica ce face din el punctul culminant atat al cladirilor de pe Ringstrasse cat si in general al palatelor imperiale austriece. Primele constructii dateaza din secolul al 13-lea, palatul fiind construit in piata “Am Hof” de langa Manastirea Schottenstift. Cele mai vechi fundatii au fost construite probabil de catre ultimii duci Babenberg sau de catre Regele Ottokar Premysl al Boemiei. Intre 1483 si 1583 si apoi din nou intre 1612 – 1806 palatul a fost resedinta imparatilor Sfantului Imperiu Roman de natiune germana. Dupa aceea, a fost resedinta imparatilor Austriei si Austro-Ungariei pana in 1918.

Opera Nationala din Viena – Wiener Staatsoper si Teatrul National – Burgtheater
Opera Nationala din Viena este una dintre cele mai importante cladiri de opera si companii de opera din lume. Membrii Filarmonicii din Viena, una dintre cele mai prestigioase orchestre simfonice din lume, sunt recrutati dintre membrii orchestrei de la Wiener Staatsoper.
Teatrul National din Austria – Burgtheater este una dintre cele mai importante cladiri de pe Ringstrasse. Ea se gaseste vizavi de cladirea Parlamentului, Rathaus (primarie) si principalele cladiri ale Universitatii si este inconjurata de cateva dintre cele mai faimoase cafenele din Viena. Burgtheater este unul dintre cele mai vechi si importante teatre din Europa, fiind considerat al doilea dupa Comedie-Francaise.

Praterul

Prater (sau Wiener Prater) este un mare parc public aflat in Viena. Parcul este amenajat pe un vechi teren de vanatoare deschis publicului de imparatul austriac Iosif al II-lea. Vanatoarea s-a practicat in Prater pana in 1920. Praterul este un parc de distractii gigantic care se intinde pe o suprafata de peste 6 km2. Numele de Prater vine probabil de la ‘pratum’ sau ‘prado’ (latina pasune sau spaniola cimpie, pasune). Praterul se afla in nord-estul orasului Viena si se intinde de-a lungul malului Dunarii. Prater este un modern parc de distractii care ofera vizitatorilor sai peste 250 de puncte de interes.

Comanda / Contact / Cerere informatii