5 minuni ale naturii de vizitat in Romania

ptart5minu

Spatiul carpato-danubiano-pontic a fost binecuvantat cu numeroase minuni ale naturii. Putine dintre ele se bucura insa de notorietatea si promovarea pe care le merita. DailyBusiness.ro va prezinta in randurile de mai jos cinci dintre acestea, pe care nu trebuie sa le ratati.

Spatiul carpato-danubiano-pontic a fost binecuvantat cu numeroase minuni ale naturii. Putine dintre ele se bucura insa de notorietatea si promovarea pe care le merita. DailyBusiness.ro va prezinta in randurile de mai jos cinci dintre acestea, pe care nu trebuie Daca de Vulcanii Noroiosi au auzit mai multi romani, chiar daca nu i-au vizitat, sunt putini care stiu de unicul pod natural din Europa pe care se poate circula, cunoscut sub numele de Podul lui Dumnezeu.
sa le ratati.

Astfel, cand faceti diverse drumetii pe plaiurile mioritice, nu ratati aceste minuni ale naturii:

Vulcanii Noroiosi

Poate ca multi au auzit de vulcanii cu noroi din judetul Buzau, insa putini stiu ca acestia se afla in doua locatii diferite din zona, respeciv la Paclele Mici si Paclele Mari, pe raza comunelor Scortoasa si Berca. Aceste doua platouri se intind pe cateva zeci de hectare si impresioneaza prin aspectul selenar.

La intrarea pe platoul inscriptionat in stil hollywoodian, pe coama din fundal, cu “VULCANII NOROIOSI”, se afla o parcare cu plata, unde beneficiezi de apa, toaleta si acces la Internet. Langa celalalt platou, aflat la concurenta cu primul, se afla o pensiune.

vulcaniin

Laguna Albastra

In imediata apropiere a comunei clujene Arghies, in spatele dunelor uriase de nisip, se ascunde unul dintre cele mai frumoase lacuri naturale din tara, Laguna Albastra. Numele lacului a fost dat de sateni, acesta fiind cu mandrie recomandat pentru peisajul feeric pe care il ofera.

Laguna Albastra s-a format pe locul unei exploatari de caolin. In gropile excavate s-a adunat apa de ploaie, iar terenul nisipos din jur a fost sculptat de siroaiele de ploaie.

Satenii spun ca pana in anii ’90 lacul era populat de pesti, insa in 1995, in urma unor lucrari, balta a secat, adunandu-se din nou in scurt timp. Pe malul lacului a aparut si stufaris, creand un cadru natural deosebit, de poveste.

 

lagunaalbastra

Focul Viu

Cunoscut si sub denumirea de “Focul Nestins” pentru ca arde fara intrerupere, Focul Viu poate fi admirat oricand, dar mai ales seara, pe un deal din apropierea satului Terca, comuna Lopatari, judetul Buzau.

Explicatia fenomenului? Emanatii de gaze naturale aprinse accidental de traznete, oameni sau din diverse alte cauze. Din sosea pana la Focul Viu este mai putin de un kilometru, dar drumul nu este marcat. Folositi GPS-ul sau indicatiile localnicilor, ne sfatuiesc reprezentantii ghidului turistic virtual turismbuzau.ro.

foculviu

Podul lui Dumnezeu

Podul Natural de la Ponoarele este unicul pasaj natural rutier functional la nivel national, traversat de DJ 670 Baia de Arama-Drobeta Turnu-Severin, fiind un vestigiu al Pesterii Podului ce a rezultat prin surparea tavanului acesteia.

Este cel mai mare pod natural al tarii si al doilea ca marime din Europa (30 m lungime, 13 m latime, 22 m inaltime si 9 m grosime), dar singurul pe care se poate circula. Ca alcatuire petrografica prezinta o structura masiva de calcare stratificate in bancuri de 1-2 metri, arcada din aval aflandu-se intr-o stare de conservare mult mai buna decat cea din amonte.

Podullui Dumnezeu

Rapa Rosie

Rezervatia Naturala Rapa Rosie este situata la doar 3 km de orasul Sebes, pe drumul ce leaga aceasta localitatea de satul Daia Romana, in partea de nord. Rapa Rosie este o rezervatie geologica cu o suprafata de 10 ha. Peretii sai au inaltimi cuprinse intre 80 si 100 m.

Apa a sapat pe un substrat variat (pietrisuri, nisipuri cuartoase, gresii) forme ciudate: coloane, turnuri, piramide – toate de culoare rosiatica. Hauri adanci se deschid in stanga si dreapta, iar apa de ploaie formeaza paraiase sangerii, care se pravalesc in fundul vagaunilor cu un zgomot sinistu.

Pasarile au sapat in lut zeci si zeci de gauri. Coborarea spre pod, peste apa Secasului atrage atentia asupra tunelurilor sapate de apa de ploaie, care cu timpul se surpa formand santuri enorme. Tot aici se pot intalni si cateva specii vegetale rare (Cotoneaster integarrima, Ephedra distachya, Centaurea atropurpurea, Dianthus serotinus, Cephalaria radiata, Asplenium nigrum).

raparosie

sursa:www.dailybusiness.ro