MADRID

plaza_puerta_del_sol6

 

Madrid nu este doar capitala Spaniei, ci si capitala provinciei si a comunitatii autonome Madrid. Localitatea este a treia cea mai populata capitala din UE, dupa Londra si Berlin.

Asezat in centrul peninsulei Iberice, pe raul Manzanares si la o altitudine de mai mult de 650 metri, Madridul de pe platoul Castilian este cea mai inalta capitala a Europei si reprezinta combinatia perfecta intre altitudinea inalta si briza montana, care genereaza o atmosfera unica.

           Madrid este un oras este plin de viata si lumina, o locatie ospitaliera, plina de cafenele si restaurante, teatre si cluburi de noapte. Madrid este capitala mondiala a coridelor, iar magazinele de aici sunt printre cele mai selecte din Europa.

Atat orasul, cat si madrileniii, se remarca prin extreme, la fel ca si vremea care de obicei este fie prea calda, fie prea rece. In vreme ce infrastructura este foarte moderna, Madridul nu duce lipsa de atmosfera invechita si plina de istorie. Printre punctele de atractie reprezentative se numara Palatul Regal, Teatrul Regal, Parcul Buen Retiro fondat in 1631, Biblioteca Nationala din 1712, precum si trei muzee absolut superbe, numite “triunghiul de aur”: Prado cu cea mai frumoasa colectie de arta din lume, Centrul de Arta Regina Sofia si Muzeul Thyssen-Bornemisza gazduit in palatul renovat Villahermosa.

            Madrilenii pot fi deosebit de piosi in biserici, dar sunt si mari amator de striptease in acelasi timp; cateodata politetea sarutului de maini invinge legea junglei, care in alta zona (ca de exemplu, in mijloacele de transport in comun, la orele de varf) este singura care isi impune suprematia. Rutina zilnica a locuitorilor Madridului este influentata de clima – data fiind caldura amiezii, “siesta” a devenit o traditie: mai toate afacerile mici iau o pauza de cateva ore.

Madrid este un oras renumit si pentru viata sa de noapte si discotecile sale – cel mai mare numar de baruri pe cap de locuitor. Pentru cei mai multi madrileni nu este iesit din comun sa danseze toata noaptea pentru ca apoi dimineata sa mearga la munca – acesta este si motivul pentru care locuitorii capitalei mai sunt numiti “gatos” – pisici. In timpul verii Madrid ofera o multime de festivaluri si spectacole sponsorizate de primarie – luati de la chioscul de ziare “Guía del Ocio” pentru a afla programul de concerte, filme si spectacole.

           Viata de noapte a Madridului poate fi impartita pe zone: Plaza Mayor/Puerta del Sol este cea mai populara locatie, strazile Cava de San Miguel, Cava Alta si Cava Baja fiind pline de baruri. Gran Vía este cunoscuta pentru cinematografe si teatre, iar in zona Plaza de Isabel II/Plaza de Oriente sunt multe restaurante. Chueca este un district in care se desfasoara viata persoanelor gay, in special pe strazile Hortaleza, Infantas, Barquillo si San Lucas. Poate cea mai animata zona pentru in timpul noptii este Argüelles/Moncloa, unde sunt multe cluburi si fastfood-uri in care se intalnesc studentii.

Madridul are destule muzee pentru a tine un turist ocupa pe toata perioada sejurului, dar nu trebuie trecute cu vederea nici regiunile din imprejurimi, cu privelisti magnifice.