MUNICH

VIKTUA~1

 

Numit si „Orasul celor un milion”, Munchen este un oras sudic aflat langa Alpi.

Acest minunat oras vechi de 800 de ani este capitala Bavariei si este orasul ce gazduieste festivalul faimos in toata lumea, Oktoberfest. In pofida numelui, acest eveniment are loc la sfarsitul lui septembrie si se intinde pana in prima saptamana din octombrie, iar partea dominanta o reprezinta mancarea si muzica de fanfara.

Pregatiti-va nu doar sa beti, dar sa si mancati: cu siguranta o sa mancati destui carnaciori, dar incercati sa si experimentati putin – de exemplu, bivolii sunt pusi intregi in frigarui. Desi mancarea este buna, participantii la festivali nu se lasa distrasi de la principalul punct de atractie: berea.

Orasul Munchen se umple de bautori de bere amatori sau profesionisti ce sorb licoarea cu spuma zile intregi. Daca aceasta priveliste va surade, mergeti sa vizitati acest festival, insa daca va displace, evitati-l cu orice pret. Aveti grija sa va faceti rezervari din timp pentru acest festival, dar sa stiti ca nu este singura ocazie cu care Munchenul sarbatoreste. Celebrarea pre-Lenten a Fasching e la fel de populara si continua zile in sir cu tot felul de festivitati si petreceri costumate.

Munchen este un important centru cultural cu stagiuni speciale de opera, teatru si concerte. Exista de asemenea muzee si expozitii pe toate temele posibile (inclusiv muzee neobisnuite).

Aflat la nord de Alpii Bavarieni, pe raul Isar, Munchen este al treilea cel mai mare oras al Germaniei si este locul in care bogatasilor care dau tonul in societate le place sa fie vazuti. Intemeiat de catre Duke Henry Leul in 1158, pe parcursul unui secol acest oras a devenit resedinta dinastiei Wittelsbach, care a stat la conducerea ducatului, a corpului electoral si a regatului Bavarian pana la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial.

Influenta acestei dinastii este evidenta in concentratia mare de arhitectura gotica, renascentista, baroca si neo-clasica ce decoreaza strazile Munchenului si, cel mai important, patronajul artelor si colectiile Wittelsbach reprezinta baza muzeelor si galeriilor de prima mana ale acestui oras.

Orasul a capatat numele München (lacasul calugarilor) datorita primei manastiri fondate in secolul VIII. De atunci manastirile au avut un rol important in istoria orasului, incluzand traditia fabricarii berii, care a adus orasului renume mondial.

Cetatenii orasului dovedesc un rafinament cosmopolitan precum si o pasiune autentica pentru traditiile locale, iar turistii vin in grupuri mari in acest oras la faimosul Oktoberfest pentru a se deda unei orgii de bere si petreceri.

Totusi pe langa acest desfrau gastronomic exista si o importanta parte culturala, colectii de arta, cumparaturi, patria masinilor BMW si centrul industriei cinematografice Germane, care au mai mult de oferit decat distractii frivole.