VATICAN

Vatican

 

  Vatican – sau Statul Vatican (limba italiana: Stato della Città del Vaticano, limba latina: Status Civitatis Vaticanae) – este un mic stat suveran al carui teritoriu consta dintr-o enclava în orasul Roma, Italia. Întreaga tara este de aproximativ jumatate de kilometru patrat. Statul este condus de catre episcopul Romei, Papa, si astfel poate fi considerat un stat ecleziastic în care functiile înalte sunt ocupate de catre clerici. În zilele noastre, Vaticanul este cel mai mic stat independent din punct de vedere al suprafetei si al numarului de locuitori. Este resedinta teritoriala a Sfântului Scaun, entitatea institutionala reprezentata de catre Papa, episcopul Romei si prin urmare principala resedinta ecleziastica a Bisericii Catolice.

  Teritoriul

 Numele locului este antic predatând crestinismul. Denumirea provine din limba latina Mons Vaticanus, Colina Vatican. Este parte a Mons Vaticanus si a fostelor câmpuri Vaticane unde a fost construita Bazilica Sfântul Petru. Aici se mai afla si rezidenta papilor numita Palatul Apostolic cu Capela Sixtina si muzeele Vaticanului, dar si cu multe alte cladiri. Zona nu a fost niciodata încorporata total în aglomeratia urbana a Romei pâna la sfârsitul secolului trecut fiind separata de oras de fluviul Tibru. Zona a fost astfel considerata ca teren agricol din afara orasului si nu a fost inclusa în zona înconjurata de zidurile orasului.

  În anul 1929 când au fost pregatite documentele Tratatului de la Lateran, faptul ca o buna parte a teritoriului propus a fost deja înconjurat cu zid, a dus la forma actuala a statului. Pentru unele parti ale frontierei unde nu era zid exista linia unor cladiri care suplinea partea de frontiera, iar pentru unele mici parti un zid modern a fost construit. Teritoriul include Piata Sfântul Petru care nu a putut fi izolata de restul Romei si astfel o mare parte a granitei imaginare cu Italia urmareste extremitatea pietei si se uneste cu Piazza Pio XII si Via Paolo VI. Desi nu au fost incluse din punct de vedere tehnic în teritoriul Vaticanului de catre Tratatul de la Lateran, unele proprietati ale Sfântului Scaun au un statut extrateritorial asemanator celui al ambasadelor straine. Acestea includ rezidenta papala de vara de la Castelgandolfo de pe dealurile din apropiere, Bazilica Laterana, bazilicile Sf. Maria Mare si Sf. Paul în afara zidurilor precum si o serie de cladiri de la Castelgandolfo. Acestea sunt patrulate de agenti de politie ai Vaticanului si nu de politia italiana. În piata Sfântul Petru ordinea este asigurata de ambele servicii de politie.

  Întreg teritoriul statului Vatican este înscris din anul 1984 pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

    Seful statului

 Seful statului este papa, care pe lânga autoritatea suprema executiva, legislativa si judecatoreasca este si seful guvernului. Aceasta este o monarhie electiva non-ereditara cu un suveran care exercita autoritate absoluta, adica putere suprema legislativa, executiva si judecatoreasca nu doar peste statul Vatican, dar si peste Sfântul Scaun. Suveranul este ales pe viata în conclav de cardinalii sub 80 de ani. Subordonatii sai principali din punct de vedere al conducerii statului sunt Secretarul de Stat, presedintele Comisiei Ponficale pentru Statul Vatican si guvernatorul statului Vatican.

  În prezent papa este Benedict XVI, nascut Joseph Ratzinger în Germania. Tarcisio Bertone din Italia este Secretar de Stat. Edmund Cardinal Szoka, de origine poloneza, nascut în America, este atât presedinte al Comisiei Pontificale, cât si guvernator. Szoka si-a pastrat functia din timpul papei Ioan Paul al II-lea, fiind renominalizat în functie de succesorul acestuia.

      Istorie

  Teritoriul Vaticanului în conformitate cu Tratatul de la Lateran

  Se presupune ca aceasta parte a Romei original nelocuita (ager vaticanus) a fost considerata întotdeauna un loc sacru sau cel putin indisponibil pentru locuit, chiar înaintea sosirii crestinismului. În 326 prima biserica, bazilica lui Constantin, a fost construita peste mormântul Sfântului Petru, care a fost înmormântat într-un cimitir obisnuit în acel loc, iar din acel moment zona a început sa fie populata, dar n special de case de locuit legate de activitatea Sfântului Petru.

    Papii în rolul lor secular au început sa soseasca pentru a conduce regiunile din vecinatate si prin intermediul Statelor Papale, au condus o mare parte din peninsula italica pentru mai mult de o mie de ani pâna la mijlocul secolul XIX, când cea mai mare parte din teritoriul Statelor Papele a fost ocupate de nou creatul Regat al Italiei. Multa vreme Vaticanul nu a fost locuinta papilor, ci Palatul Lateran, iar în secole mai recente Palatul Quirinal, în timp ce în perioada 1309-1377 a fost la Avignon, în Franta.

    În 1870, posesiunile papei au ramas într-o situatie incerta când Roma însasi a fost anexata de Piemont dupa o rezistenta nominala a fortelor papale. Papii au fost lasati între 1870 si 1929 într-o situatie asemanatoare celei a ultimului împarat chinez, nederanjati în palatul lor, dar fara un statut oficial recunoscut de statul italian. Alte state au mentinut recunoasterea internationala a Sfântului Scaun ca o entitate suverana si în practica Italia nu a încercat sa intervina. În timpul acestei perioade a ajuns la moda a vorbi despre papa ca “prizonier”. Situatia a fost rezolvata în 11 februarie 1929 sub premierul Mussolini de catre cele trei tratate Lateraneze, care au stabilit statul independent Vatican si au oferit catolicismului statut special în Italia. Cathedra (scaunul) episcopului Romei, papa, este în Bazilica de la Lateran, catedrala Romei. Lateranul este pe una din cele sapte coline ale Romei, Caelian.

    Conducerea statului

   Din motive istorice, conducerea statului are o structura unica. Cele mai importante persoane sunt Secretarul de Stat, presedintele comisiei pontificale pentru statul Vatican si Guvernatorul Vaticanului. Acestia, ca toti ceilalti oficiali, sunt numiti si revocati de papa.

   În timpul sede vacante (vacantei scaunului papal), Cardinalul Camerlengo, fostul Secretar de Stat si fostul presedinte al comisiei pontificale formeaza o comisie care duc la împlinire câteva functii ale sefului statului; în timp ce o alta comisie formata din Camerlengo si trei cardinali (unul ales prin vot la fiecare trei zile din fiecare ordin al cardinalilor), îndeplinesc alte functii ale sefului statului. Toate deciziile luate de aceste comisii trebuie aprobate de Colegiul Cardinalilor.

        Administratia Vaticanului

        Guvernatorul Vaticanului, cunoscut câteodata drept presedintele, are îndatoriri similare cu cele ale unui primar, inclusiv securitate locala, dar facând exceptie relatiile internationale. Vaticanul detine corpuri moderne de securitate, faimoasa Garda elvetiana, o forta militara pe baza de voluntariat provenita din barbati elvetieni. Garda nu este chiar o armata, ci mai mult o forta de politie si garda de corp pentru papa.

      Puterea legislativa este investita în Comisia pontificala pentru statul Vatican condusa de un presedinte. Membri sunt cardinali numiti de papa pentru un mandat de cinci ani.

     Functiile juridice sunt conduse de trei tribunale – Signatura apostolica, Rota romana si Penitentieria apostolica, care sunt de asemenea arma juridica a Sfântului Scaun (a se vedea mai jos). Sistemul legal este bazat pe canon sau dreptul ecleziastic; daca dreptul canonic nu este aplicabil, legile speciale ale teritoriului se aplica, de obicei modelate dupa prevederile italene.

      Vaticanul are propriul oficiu postal, supermaket, banca (bancomatele sunt singurele din lume care folosesc limba latina), statie feroviara, centrala generatoare de energie electrica si casa de editura. Vaticanul îsi emite propriile monede si timbre si controleaza prorpiul domeniu de internet (.va). Radio Vatican, postul oficial de radio, este unul din cele mai influente din Europa. L’Osservatore Romano este ziarul semi-oficial. Este publicat de laici catolici, dar contine informatii oficiale.

     Administratia Sfântului Scaun

    Ofiterul sef este Secretarul de Stat, al carui titlu este asemanator celui al ministrului de externe al Statelor Unite ale Americii si care exercita de fapt aceste functii si pe cea a premierului în alte tari.

    Administratia Sfântului Scaun este separata. Papa îl guverneaza prin intermediul Curiei romane. Aceasta este formata din Secretariatul de Stat, noua congregatii, trei Tribunale, 11 consilii pontificale si un complex de birouri care administreaza afacerile bisericii la cel mai înalt nivel. Secretariatul de stat coordoneaza Curia prin Cardinalul Secretar de Stat.

    Între cele mai active institutii ale bisericii sunt Congregatia pentru docrtina credintei, care supravegheaza doctrina bisericii; Congregatia pentru episcopi, care coordoneaza numirile episcopilor în cele doua Americi si în Europa; Congregatia pentru evanghelizarea popoarelor, care sustine activitatea misionara; Consiliul pontifical pentru dreptate si pace, care se ocupa de pacea internationala si problemele sociale.

   Sfântul Scaun are trei tribunale: Penitentieria apostolica care se ocupa de constiinta; Rota romana este responsabila pentru recursuri, inclusiv anularea casatoriilor si Signatura apostolica curtea finala de apel.

   Prefectura pentru afacerile economice coordoneaza finantele departamentelor Sfântului Scaun si supravegheaza administrarea patrimoniului acestuia, un fond de investitii datând de la Tratatul de la Lateran. Un comitet format din cincisprezece cardinali, condus de Secretarul de Stat are autoritate finala de supraveghere asupra tutoror problemelor financiare ale Sfântului Scaun, inclusiv pe cele ale Institutului pentru lucrarile religiei, o institutie financiara cunoscuta drept banca Vatican.

   Geografie

   Vaticanul, unul dintre microstatele europene, este situat pe colina Vatican din nord-vestul Romei, la câteva sute de metri spre vest de fluviul Tibru, pe malul drept al acestuia. Frontierele (3.2 km în total, toti cu Italia urmaresc zidurile orasului construite pentru a-l proteja pe papa de atacurile externe. Situatia este mult mai complexa la faimoasa piata Sfântul Petru în fata bazilicii Sfântul Petru, unde frontiera corecta este în afara elipsei formate de colonadele lui Bernini. Este cel mai mic stat suveran din lume cu 0.44 km².

Clima este aproape identica cu cea a Romei; temparata, clima mediteraneeana cu ierni blânde si ploioase din septembrie pâna la mijlocul lui mai si veri calde si secetoase din mai pâna în august. Sunt câteva trasaturi locale, în principal ceata si roua cauzate de marimea anormala a bazilicii Sf. Petru, altitudinea, fântânile si marimea întinsa a pietei pavate.

    Economie

  Buget: Venituri (2003) 252 milioane $; cheltuieli (2003) 264 milioane $. Industrii: tiparituri si productia unor mozaicuri si uniforme pentru angajati; activitati bancare si financiare internationale. Aceasta economie non-comerciala unica este sprijinita financiar de donatori (cunoscuti ca Obolul Sfântului Petru), catolici din întrega lume, din vânzarea timbrelor postale si a suvenirurilor, taxe de intrare în muzee si vânzarea publicatiilor. Veniturile si standardele de viata pentru muncitorii laici sunt comparabili cu – sau într-un fel mai bune decât – cei care lucreaza în alte parti ale Romei.

 Vaticanul foloseste euro ca moneda de la 1 ianuarie 2002. Acesta are propria banca, Banca Vatican.

   Demografie

  Aproape toti cetatenii Vaticanului locuiesc înauntrul zidurilor vaticane. Cetatenia este acordata în principal clerului, inclusiv înaltilor demnitari, preoti, calugarite, precum si faimoasei Garzi elvetiene, forta militara pe baza de voluntariat. Mai sunt aproape trei mii de muncitori laici care alcatuiesc majoritatea fortei de lucru, dar acestia rezideaza în afara Vaticanului.

   Limba oficiala este limba latina, lingua franca a Imperiului Roman, care a ramas în uzul Bisericii Catolice. Italiana si – cu o mai mica amploare – alte limbi sunt folosite în general pentru conversatie, publicatii si transmisiuni. Germana este limba oficala a Garzii elvetiene.

    Exista si o cetatenie vaticana separata care împuterniceste oficialii sa calatoreasca cu ajutorul pasaportului vatican si le ofera statut diplomatic în tarile în care sunt acreditati. La sfârsitul anului 2003, 552 de persoane detineau cetatenie vaticana din care 61 de cardinali, 346 alti clerici, 101 membri ai Garzii pontificale elvetiene si 44 de alte persoane laice.

   Relatii internationale

  Oferind o identitate teritoriala pentru Sfântul Scaun, statul Vatican este recunoscut ca teritoriu national sub legea internationala, chiar daca Sfântul Scaun este organismul legal care conduce relatiile internationale, negociaza întelegerile internationale, respectiv trimite si primeste reprezentantii diplomatici. Datorita teritoriului limitat al statului, ambasadele straine pe lânga Sfântul Scaun se afla în partea italiana a Romei; Italia îsi gazduieste chiar si propria ambasada pe lânga Sfântul Scaun.

    Sfântul Scaun este observator permanent la Natiunile Unite, în iulie 2004 a primit toate drepturile unui statut de membru cu exceptia votului. Dupa spusele Arhiepiscopului Celestino Migliore, observatorul permanent al Sfântului Scaun, “nu avem drept de vot pentru ca aceasta este alegerea noastra.” Acesta a mai adaugat ca Vaticanul îsi considera statutul actual drept “un pas fundamental care nu închide nici o cale pentru viitor. Sfântul Scaun îndeplineste toate cerintele pentru a fi stat membru si daca în viitor se va dori, aceasta rezolutie nu îl va împiedica sa-l ceara .”

  Sfântul Scaun mentine relatii diplomatice formale cu 174 de state suverane, Uniunea Europeana si Ordinul din Malta; 69 din acestea mentin misiuni diplomatice rezidente permanente pe lânga Sfântul Scaun. Restul au misiuni cu acreditare duala în afara Italiei pentru ca Sfântul Scaun nu accepta acreditare duala cu o ambasada localizata în Italia. Are de asemenea relatii de natura speciala cu Rusia (misiune cu un ambasador) si Organizatia pentru eliberarea Palestinei (birou cu un director). Sfântul Scaun mentine 179 de misiuni diplomatice permanente în afara (din care 106 sunt acreditate în state suverane). Activitatile diplomatice ale Sfântului Scaun sunt întretinute de Secretariatul de Stat (Vatican) (condus de catre un Cardinal Secretar de Stat) prin intermediul sectiei pentru relatiile cu statele.

 Sfântul Scaun este activ în organizatiile internationale. Are relatii diplomatice cu Uniunea Europeana (UE) la Bruxelles; este observator permanent pe lânga Natiunile Unite (NU). Statul Vatican este membru sau observator în multe alte organizatii internationale.

 În 1971, Sfântul Scaun si-a anuntat decizia de a adera la Tratatul de neproliferare a armelor nucleare pentru a-si “oferi sprijinul moral principiilor care formeaza baza tratatului însusi.”

 Cultura

  Vaticanul are el însusi o puternica semnificatie culturala. Cladiri precum Bazilica Sfântul Petru si Capela Sixtina sunt casa unora din cele mai frumoase opere de arta din lume, care includ opere de artisti precum Botticelli, Bernini si Michelangelo. Libraria Vaticanului si colectiile din Muzeele Vaticanului sunt de o importanta istorica, stiintifica si culturala extraordinara.

  Populatia permanenta a Vaticanului este predominant masculina desi doua ordine de calugarite traiesc în Vatican. O minoritate sunt clericii vârstnici; cei care au ramas sunt membri ai ordinelor religioase. Multi muncitori locuiesc în afara zidurilor, inclusiv Garda elvetiana si personalul diplomatic.

 Barbatii si în special femeile trebuie sa respecte un cod strict al îmbracamintei. Hainele peste genunchi sunt strict interzise.

 Cetatenia poate fi primita prin rezidenta stabila si prin detinerea unui post în oras. Turismul este un factor important al vietii de zi cu zi. Papa conduce litughia saptamânala si alte servicii religioase si apare în sarbatori religioase precum pastile.

 În fiecare saptamâna papa se adreseaza pelerinilor de doua ori: miercurea în audienta generala pe care o sustine în piata Sfântul Petru sau în Aula Paul VI si duminica de la fereastra palatului sau apostolic pentru rugaciunea Angelus.                  Infractionalitate

Desi are un numar mic de rezidenti, are milioane de vizitatori anual si astfel statul are cea mai mare rata de infractionalitate per cap de locuitor din lume si aproape de douazeci de ori mai mare decât în Italia. În raportul pentru 2002 al curtii pontificale, procurorul general Nicola Picardi a prezentat statistic ca 87.2% sunt infractiuni civile si 13.36% penale. Sute de turisti cad prada în fiecare an hotilor de buzunare si de posete. Raufacatorii, care sunt de asemenea vizitatori, sunt rar prinsi astfel 90% din infractiuni ramân nerezolvate.

 Transport si comunicatii

 Statul Vatican nu are aeroporturi. Exista un helioport si 852 m de cale ferata standard (1435 mm) care face conexiunea cu reteaua italiana în statia Roma Sfântul Petru. Calea ferata este rar folosita.

  Un ziar, L’Osservatore Romano, publica zilnic în limba italiana, saptamânal în limba engleza, limba spaniola, limba franceza, limba germana si în limba portugheza, iar lunar în limba poloneza.

 Orasul detine un sistem independent modern de telefonie si de un oficiu postal. O întelepciune romana spune ca scrisorile internationale puse în cutiile vaticane ajung la destinatie mai repede decât cele puse la câtiva metri mai încolo în cutiile italiene. Vaticanul (care are propriul cod de tara, .va) are un site oficial, statie radio si canale TV cu emisie prin satelit.