ZIMBABWE

Rows of Grapevines at Vineyard

 

 

Pentru o tara mica in sudul Africii, Zimbabwe ofera o varietate uimitoare de frumuseti naturale si peisaje spectaculoase. Tara este atragatoare pentru aventurieri, iubitorii de aer liber si cei care apreciaza natura – de la faimoasa cascada Victoria pana la bolovanii ca de marmura de pe dealurile Motopo, muntii verzi din lantulestic, parcurile nationale pline de animale salbatice si ruinele antice. Peste 11% din teritoriul tarii consta in parcuri si rezervatii naturale. Exista si cateva gradini botanice, sanctuare si peste zece zone nationale pentru safari si vanatoare (o activitate strict controlata, ce ajuta la finantarea programelor de conservare).

Situatia de astazi a tarii este ingrozitoare – economia se afla in colaps si foametea este raspandita. Guvernul nu detine resursele pentru a putea lupta cu raspandirea pandemiei HIV/SIDA, ce a afectat un sfert din populatie. Toate acestea si desproprietarirea fermierilor albi prin programul de redistribuire a terenurilor i-au adus presedintelui Mugabe proteste din partea celorlalte state ale lumii.

Deteriorarea economiei si instabilitatea sociala au descurajat multi potentiali vizitatori. Parcurile nationale au ramas in mare parte neafectate de situatia politica, iar cabanierii, in incercarea disperata de a atrage turistii, ofera preturi extrem de competitive.

Principalele atractii turistice

• Fosta Salisbury, Harare este capitala tarii si centrul comercial si industrial. Este un oras curat si sofisticat, caracterizat de copaci infloriti, parcuri colorate si arhitectura contemporana. Atractiile includ un muzeu si o galerie moderne, Parcul de Recreere Robert McIlwaine, cu un lac si o rezervatie de animale, Parcul de Lei si Gheparzi, Gradinile de Pasari Lavon si Gradina Botanica Ewanrigg.

• Al doilea oras al tarii, Bulawayo, este un mare centru turistic si comercial. In oras se afla Muzeul National, ruinele antice Khami si Parcul National Rhodes Matopos, cu formatiuni exotice uriase din granit, picturi rupestre si mormantul lui Cecil Rhodes.

• Vizitati Monumentul National Zimbabwe Maret, cel mai mare complex de ruine din Africa, la sud de piramidele din Egipt. Principalul templu are ziduri de 9m inaltime, 4m grosime si o circumferinta de peste 228m, fiind format din aproximativ 48,521 metri cubi de piatra fara mortar. Ramasitele reprezinta un oras-stat carea inflorit intre secolele XIII si XV, comercializand aur.

• Parcul National Hwange este unul dintre cele mai mari din Zimbabwe, atat in marime, cat si in numarul de naimale si pasari pe care le puteti vedea. Acesta este unul dintre marilesanctuare pentru elefanti din Africa, cu peste 40.000 de exemplare.

• Parcul National Piscinele Mana este unul dintre cele mai frumoase parcuri din tara, de-a lungul malurilor raului Zambezi. Populatia de animale include hipopotami, rinoceri si multe specii de antilope.

• Aflat in nord-vestul tarii, lacul Kariba acopera 7.770 km2. Puteti privi animalele din campingurile safari sau de pe vase de croaziera.

• Sirul de munti si peisajul cu vegetatie luxurianta ce reprezinta o granita naturala cu Mozambic reprezinta o zona excelenta pentru drumetii. Urcusul pe muntele cel mai inalt din tara, Nyangani, dureaza 30 de minute.

Gastronomie

Mancarea de baza in Zimbabwe se numeste “sadza” – se face din porumb si se consuma cu legume sau carne (in special vita sau pui). Alte alimente traditionale sunt lapte, fructe salbatice, orez, porumb, castraveti, alune, fasole si bere de casa.

De la colonizate, locuitorii au adoptat unele alimente introduse de europeni – zahar, paine si ceai. Majoritatea familiilor iau masa de trei ori pe zi. La pranz mananca o fietura din porumb sau secara, ori paine si ceai. La pranz de obicei se mananca sadza, sau mancaruri internationale precum macaroane cu branza si cartofi pireu.

Exista si cateva restrictii asociate cu mancarea. In unele culturi, anumite alimente se consuma doar in timpul sezonului in care se produc. Majoritatea grupurilor etnice descurajeaza locuitorii sa consume animalul, planta sau alt aliment care reprezinta numele de familie. De exemplu, cine se numeste Nkomo (insemnand cireada sau vaca) nu ar trebui sa manance carne de vita. Copiilor mici le este interzis sa manance oua, iar daca o femeie se afla la menstruatie nu trebuie sa bea lapte, ca sa nu faca rau vacii sau viteilor.

Istorie

Portughezii au fost primii care au incercat sa colonizeze Africa central-sudica, in secolul XVI, insa teritoriul a ramas practic neatins de europeni pana la sisirea exploratorilor, misionarilor, vanatorilor care cautau fildes si a comerciantilor 300 de ani mai tarziu. Intre timp au avut loc migratii in masa – valuri succesive de populatii Bantu mai dezvoltati din zonele ecuatoriale au inlaturat locuitorii originari, fiind stramosii africanilor de astazi din regiune.

In 1888 Cecil Rhodes a obtinut dreptul de concesiune a mineralelor de la sefii locali. In acelasi an, zona devenita Rhodesia de Sud si de Nord a devenit sfera de influenta britanica. British South Africa Company a fost deschisa in 1889, iar asezarea Salisbury (capitala Harare de astazi) a fost intemeiata in 1890. In 1923 localnicii europeni au votat pentru a deveni colonia britanica autoguvernata Rhodesia Sudica. Dupa o scurta federatie cu Rhodesia Nordica (astazi Zambia) si Nyasaland (astazi Malawi) in perioada de dupa cel de-al doilea razboi mondial, Rhodesia Sudica a ales sa ramana colonie.

In noiembrie 1965, guvernul conservator cu o minoritate de albi a Rhodesiei si-a declarat independenta fata de Marea Britanie. Tara a rezistat cererilor negrilor africani si primul ministru Ian Smith a rezistat presiunii britanice, sanctiunilor economice si atacurilor de gherila, pentru a pastra seprematia albilor. In 1970 Rhodesia s-a proclamat republica. Intetirea razboaielor de gherila si retragerea ajutorului din partea armatei Africii de Sud in 1976 a marcat inceputul prabusirii rezistentei de 11 ani a lui Smith.

Politica de reconciliere a primului ministru Mugabe a avut succes in primii doi ani de la independenta. Desi tot mai multi negri erau angajati in posturi civile, albii care lucrasera pentru regimul Smith nu erau retribuiti. In curand au aparut tensiuni intre conducere si opozitie. Liderul opozitiei Joshua Nkomo si partidul sau au inceput o campanie de dizidenta impotriva guvernului, responsabila pentru atacuri asupra personalului si dispozitivelor guvernamentale, banditism armat si hartuirea membrilor partidului aflat la putere.

In 1983-84 guvernul a declarat stare de asediu in zonele Matabeleland si a trimis armata in incercarea de a-i opri pe dizidenti. In timpul acestor operatiuni, fortele de securitate au facut abuz de acte de violenta si nerespectarea drepturilor omului. Campania de pacificare “Guuruhundi” s-a soldat cu moartea a 20.000 de civili.

Informatii utile

Forma traditionala de intampinare este strangerea mainii. Cultura din aceasta tara este influentata in mare masura de educatia si valorile occidentale, astfel ca normele de conduita europene sunt valabile si in Zimbabwe. Mana deschisa este simbolul electoral al partidului democrat de opozitie, Miscarea pentru Schimbarea Democratica – un salut amical poate fi interpretat ca un gest politic. Fumatul este interzis in mijloacele de transport in comun si in cateva cladiri publice. Comportamentul homosexual este ilegal.

Capitala: Harare
Ora locala: GMT +2
Principale limbi vorbite: engleza (oficiala), shona, sindebele
Moneda: 1 dolar Zimbabwe (ZWD) = 100 centi